Csillagjáró Lovasösvény
-az ösztönlovaglás-

 

Csillagjáró  Lovasösvény néven alakítottunk ki egy lényegesen új, mégis a hagyományokra visszaforduló lovaglás oktatási módszert.

Ennek jelentősége abban áll, hogy szakítva a díjlovas szemlélettel visszatérünk a gyökerekhez, és az ezeréves hagyományokra visszanyúlva játékos szituációkkal kapcsoljuk be a legtöbb emberben ott szunnyadó lovasösztönt – elvégre nemhiába tartják rólunk,  tartjuk magunkról, hogy lovasnemzet vagyunk.

A legkisebbektől a felnőttekig mindenki kipróbálhatja, mennyivel érdekesebb gyorsabb és eredményesebb az ilyen foglalkozásokon keresztül eljutni a „lovasérzésig”.

A módszer lényege, hogy a lehető legnagyobb mértékben kiiktatjuk a lovaglás során a tudatosság faktorát - mely legtöbbször görcsös igyekezetbe torkollik, és teret engedünk a természetes viselkedésnek. A megfelelően adagolt ügyességi és erőnléti gyakorlatokkal így a lovasnak nincs szüksége arra, hogy pedáns kéztartására, lábállására, vagy derekára koncentráljon, és eközben elveszítse a lényeget, a lovaglás élvezetét. Mégis kialakul a helyes tartás, és stabilitás, melyre azután bármilyen lovastevékenység könnyen felépíthető.

Éppen ezért a módszer neve:

ösztönös cselekvésminta kiváltására alapuló lovaglás oktatási módszer, röviden ÖSZTÖNLOVAGLÁS

Ez a módszer nem oktatható osztályban lovaglással, percre kiszámított menetrenddel, és unalomig ismételt formalitások sulykolásával, viszont bőven vannak megoldandó játékos feladatok a legkönnyebbektől a legnehezebbekig, melyek teljesítése nagy mértékben igényli a lovasok kreativitását.

A Csillagjáró Lovasösvény próbatételek sorát jelenti, melyek egymás utáni teljesítése képezi magát a tanulási folyamatot. A próbák VIIx7-es osztásban kerültek kialakításra, ami azt jelenti, hogy I-VII nehézségi szinten, szintenként 7 azonos nehézségű, de más-más funkciót aktivizáló feladat vár teljesítésre. A könnyebb szintekről a nehezebbekre csak az adott szinthez tartozó összes feladat teljesítése után van lehetőség. A próbatételek teljesítéséhez szükséges gyakorlás mennyiségét, és formáját a témában felkészült segítők irányítják, melynek során a lovas számára egyedileg meghatározott ritmusban adagolják az újabb információt az életkornak, felkészültségi szintnek, de még a pillanatnyi pszichikai és fizikai állapotnak is a figyelembevételével.

Lényeges, hogy minden szinthez tartozik egy elméleti és egy erőnléti próba is. Az elméleti kérdések a lovak küllemével, testfelépítésével, viselkedésével, kiképzésével, takarmányozásával, ápolásával kapcsolatosak, az erőnléti próbák a kitartást és az izomerő koncentrálásának képességét bizonyítják. Természetesen mind az elméleti, mind az erőnléti próbák életkor szerint sávosan kerültek kialakításra.

Csillagjáró Lovasösvény bevezetése és a gyakorlati alkalmazás folyamatos fejlesztése Budakalászon, a Lovasíjász Baráti Társaságnál történik.

Németh P. Tamás