Németh Pákolicz Tamás

Író, költő, zenei előadó, dramaturg

Budapesten született 1973. március 31-én Németh László és Pákai Hilda gyermekeként. Gyermekkorát Budakalászon töltötte, jelenleg Pomázon, illetve budapesten él, tevékenykedik.

1990–1994 között a Debreceni Agrártudományi Egyetem diákja volt, 1997-ben a Szegedi Tudományegyetemen környezetvédelmi mérnöki, majd 2006-ban a Eötvös Loránd Tudományegyetemen jogi szakképesítést szerzett. Jelenleg a Budapest Film Academy dramaturg-forgatókönyvíró és rendező szakos hallgatója.

Jogi tevékenysége mellett 2014-ben kezdett irodalommal és zenével foglalkozni, ekkor vette fel anyai ágról a Pákolicz írói nevet (szegről-végről több író, költő is kapcsolódik a családhoz, így Pákolitz István és Pákolicz Mihály is). Verses- és novelláskönyveit saját zenei háttérrel, 2019-től már hivatásszerűen, előadóestjein mutatja be.  Írásaival, zenéivel igazi lelki utazásra invitálja hallgatóságát.

 


Írói tevékenysége


Művei jelentek meg a Nyugat Plusz, a NAPÚTONLINE, a Literatura, az A hetedik és az Új Egyensúly című nyomtatott, illetve elektronikus folyóiratokban, eddig kiadottönálló  kötetei mellett publikált más, gyűjteményes kötetekben is (Történetek tizenegy hangra, ITT-OTT Kalendárium, Akvarell). További komplex kötetszerkesztési munkája Dévai Nagy Kamilla: Akit az isten meghagyott című életregénye volt,  egyfelvonásos színdarabjai pedig a „Patkánycsapda”, valamint a "Ne hívj fel, ha beszélni akasz velem" címet viselik.

Műveiben a gyökerek mentén, a magyar irodalmi hagyományokon haladva irányítja a figyelmet az egyetemes emberi értékek fontosságára. A műfajok mezsgyéjén keresi a határok átfedéseit, szokatlan megközelítésben, más szemléletben, újfajta előadásmódokkal kísérletezve. Írásaiban, zenéiben a klasszikus stílust öltözteti modern köntösbe.

2020-ban, a koronavírus járvány miatt visszaszorult hagyományos színházi előadások miatt hozta létre a stream-mű fogalmát és a stream-darabok elméleti hátterét. A stream-mű műfaji besorolás arra utal, hogy a darab a hagyományos színházi kereteken túl, de annak karakterét megtartva olyan megoldásokkal készül, amely kiaknázza az online közreadás lehetőségeit.

 


Kötetei


- Úton a teljességhez – életfilozófiai könyv (Kalandoor 2021)

- Kis esti bűbáj - verseskönyv (Kalandoor 2020)

- Dévai Nagy Kamilla: AKIT AZ ISTEN MEGHAGYOTT - életregény, I. rész (szerkesztés, tördelés, nyomdai előkészítés 2020)

- AKVARELL – novelláskötet (Budakalászi Kreatív Író Klub, 2020)

- Megszegett gondolat - verseskönyv (Kalandoor 2019)

- ÉBRENÁLMOK - novelláskönyv (Kalandoor 2018)

- Történetek tizenegy hangra - novelláskötet (Budakalászi Kreatív Író Klub, 2016)

 


Filmjei

Több, mint húsz éve foglalkozik filmkészítéssel, 2001-ben megalapította a Kalandoor Studiót, mely elsősorban internetes tartalmakat állít elő. Az utóbbi időszak nagy eredménye a web-es felületeken megjeleníthető irodalmi témájú rövid videók jellegének, stílusának, megjelenésének kialakítása. Emellett nagy számú rövidfilm és filmetűd elkészítése kapcsolódik nevéhez, melyek jól szerepelnek a filmes pályázatokon is.

Kiemelt munkái:

- Kalandoor CD magazin - túrafilm sorozat elkészítése, kiadása (1999-2008)

- Cégbemutató és referenciafilmek (2006-folyamatosan)

- Kiss Eszter "Irodalmi barangolások" elnevezésű, több mint 50 részből álló sorozat megfilmesítése (2020-folyamatosan)

- "SOS SMS" című kisjátékfílm forgatókönyv írása, társrendezése (2020)

- "Ha az én lovam lennél" című filmetűd rendezése, társforgatása (2021)

- "ÉBRENÁLMOK" nyolc részes irodalmi filmsorozat szerkesztése, rendezése (2021)

 


Színpadi munkái

Számos zenei-verses fellépése és rendezése mellett 2020-ban kiemelt jelentőségű referenciaként hozta létre DÉVAI NAGY KAMILLA 70. éves születésnapi egész estés életmű koncertjét, mintegy 50 fellépővel a budapesti Nemzeti Színház nagyszínpadán, melynek komplex, teljes körű szervezését és színpadi rendezését látta el.

Emellett Budapesten, Pomázon, Pátyon, Budakalászon, Biatorbágyon és tőbb vidéki helyszínen szervezett, rendezett meg kulturális eseményeket, neves-napi megemlékezéseket, melyeknek szereplője is folt.

Meghívásra különböző kultúrális és ünnepi rendezvények gitáros-énekes fellépője, közreműködője a Budapest Music Centertől a borfesztiválokig.

 


Önálló estjeit a már megjelent és a folyamatosan készülő prózai és verses köteteiből állítja össze, saját megzenésítésben, gitárkísérettel: 

- ÉBRENÁLMOK - könyvbemutató szerzői est

- MEGSZEGETT GONDOLAT - könyvbemutató szerzői est

- GYÖNYÖRŰ KINCSEM - önálló est férfi-nő viszony ezerarcúságáról

- KŐKÖLTŐK - önálló est a mérföldöveknek tekintett költőkről

- KIS ESTI BŰBÁJ - könyvbemutató szerzői est

 


Társas estjein zenei közreműködőként lép fel:

- REFORMKORI VISSZAPILLANTÓ - zenés irodalmi előadás Kiss Eszterrel

- BORÜNNEP - zenés irodalmi előadás Kiss Eszterrel

- VERSFÜRDŐ - relaxációs rodalmi előadás Kiss Eszterrel

 


Díjak

SOS SMS (kisjátékfilm) - első helyezés a XII. Göcsej filmszemlén

Ha az én lovam lennél (filmetűd) - második helyezés a Mozinet "Vadlovak - Hortobágyi mese" kísérőfilm pályázatán

 


Társadalmi szerepvállalás

Pomáz város Kulturális, Oktatási és Sport Bizottsági tagság

Budakalászi Íróklub - szervezeti tagság, szakmai támogatás

Magyar Kultúra Napi és Költészet Napi rendezvények szervezése (Pomáz, Páty, Biatorbágy)